maandag 22 augustus 2011

Verander een boemerang in een stok en win 1u/dag



Wanneer je iets te doen hebt kan je dat meteen doen of uitstellen. In het geval van uitstellen komt de taak terug en moet je er nog eens aandacht aan besteden.
Probeer daarom maar 1 keer aan iets aandacht te geven, het spaart tijden energie.


  • Wil je afspreken met een vriend? Neem dan nu jouw agenda.
  • Archiveer dat document onmiddellijk ipv het op een stapel te leggen.
  • Merk je tijdens het koken dat het zout op is? Zet het direct op een boodschapppenlijstje
  • Kreeg je een brief om jouw meterstanden door te geven in de bus? Leg de brief niet neer, maar neem jouw telefoon en toets de meterstanden in.
  • ...
Mails verwerken is een dagelijkse taak waarmee we al te vaak boomerang spelen:
  1. Je opent een mail (op jouw smartphone, wachtend op de trein)
  2. Je leest hem (diagonaal)
  3. Je sluit hem, want je kan nu even niet antwoorden (omdat typen op die smartphone lastig is, je nu geen tijd hebt, geen zin hebt om te mailen, ...)
  4. Uren of dagen verstrijken
  5. Je opent de mail 
  6. ...
Beter is:

  1. Je opent jouw mailbox op een plaats en tijdstip waar dat kan (je hebt een goedwerkende PC, genoeg tijd, je kan je concentreren, ...)
  2. Je opent de oudste mail in jouw inbox en leest hem. Nu kan je beslissen wat er moet gebeuren. Daarvoor kan je onderstaande flowchart gebruiken (gebaseerd op GTD):
    klik voor groter formaat
  3. Enkel in de twee onderste gevallen zal de mail nog eens aandacht vragen. In alle andere gevallen heb je er in 1 keer komaf mee gemaakt.

2 opmerkingen:

  1. Goede tips. Een principe die ik hier ook hanteer, en vrij gerelateerd is, is het zeroinbox-principe.

    Ultieme doel is om je inbox steeds leeg te houden.
    - Mails in de inbox zjin mails die je nog moet verwerken.

    - Mails die je moet opvolgen zet je in de 'Follow Up' map (en dus weg uit de inbox). Af en toe ga je door de mails uit de 'Follow Up'. Besteed er aandacht aan (bv. check of de zaken effectief al gebeurd zijn etc. Indien de mail niet meer nodig is, verwijder de mail uit de Follow Up map)
    - Mails die je direct kan verwerken (kort antwoord etc), beantwoord je ook direct (of laat je in de inbox liggen, in de zin dat je de inbox leeg wilt, en de mail dus ook zo geforceerd snel zal beantwoorden). Als de mail verwerkt is, verwijder (of archiveer) je de mail.
    - Mails met grotere todo's in: deze mails (inhoud) zet ik in mijn todo-mananger waarna deze het beste wordt ingepland in mijn todo-systeem. De mail wordt verder gearchiveerd of verwijderd.

    Uiteraard kunnen nog meer mappen gemaakt worden om alles goed te organiseren, maar met deze eenvoudige onderverdeling ben je al snel op weg om zeer efficiënt de dagelijks sleur/berg van emails door te spitten en op een vlotte manier af te handelen.

    Jelle

    BeantwoordenVerwijderen
  2. inderdaad, het toepassen van de flowchart moet resulteren in een lege inbox.
    Binnenkort meer over todo-managers.

    BeantwoordenVerwijderen